Μία δυναμική Εβρίτισσα αποφάσισε πριν από χρόνια να μπει στον χώρο της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και δη βιολογικών, όταν διαπίστωσε τις προοπτικές της συγκεκριμένης καλλιέργειας και το «κενό» που υπήρχε στην ελληνική αγορά από ελληνικά βιολογικά αιθέρια έλαια. Ο στόχος της επιχείρησης BIODES της Δέσποινας Σεφεριάδου είναι να μεγαλώσει τη γκάμα των αρωματικών φυτών που καλλιεργούνται στην περιοχή του Έβρου και κυρίως των ελληνικών φυτών ώστε να μπορέσουν τα τελικά προϊόντα να βρουν το δρόμο προς τις αγορές, ελληνικές και ξένες. Αυτό το εγχείρημα είναι μια πρόκληση, σύμφωνα με την Ελληνίδα παραγωγό, δεδομένου του γεγονότος ότι η ελληνική αγορά είναι γεμάτη από φτηνά αιθέρια έλαια εισαγωγής.
Ποιο είναι το βασικό προϊόν που έχετε;
Το βασικό προϊόν μας είναι το αιθέριο έλαιο, παίρνουμε το αρωματικό φυτό από τις βιολογικές καλλιέργειες, κάνουμε την απόσταξη και βγάζουμε το αιθέριο έλαιο. Το δεύτερο προϊόν της απόσταξης είναι το ανθόνερο. Όσο για το έλαιο, το λάδι είναι ελαιόλαδο και είναι και αυτό βιολογικής καλλιέργειας. Τα προϊόντα μας είναι πλήρως βιολογικά, πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ.
Υπάρχει δυσκολία να βρείτε μαγαζιά ώστε να πουλήσετε τα προϊόντα σας;
Υπάρχει κάποια δυσκολία με τους εμπόρους, εμείς κάναμε μια κίνηση να επιστρέψουμε στα καταστήματα αλλά το πρόβλημα είναι με τους εμπόρους. Οι έμποροι κάνουν εισαγωγές σε πολλά προϊόντα και από πολύ γνωστές εταιρείες με αιθέρια έλαια, οπότε είναι δύσκολο για μας να μπούμε στην αγορά αυτή γιατί δεν έχουμε μεγάλη γκάμα. Μιλάμε για 200 με 300 διαφορετικούς κωδικούς, από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Φτιάχνουν ένα όνομα και πουλάνε τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να γεμίσει η αγορά, γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να μπούμε εμείς.
Είναι και το θέμα του εμπορικού δικτύου, ότι κάνει πολλές εισαγωγές ενώ υπάρχουν αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα αιθέρια έλαια, αλλά και για τα όσπρια.
Γιατί πιστεύετε ότι οι έμποροι προτιμούν τα εισαγόμενα έναντι των ελληνικών προϊόντων;
Ένας βασικός λόγος που γίνονται πολλές εισαγωγές είναι οι τιμές γιατί άλλο να παίρνεις ένα προϊόν από την Ελλάδα, άλλο να παίρνεις ένα προϊόν από την Ινδία, άλλο από την Κίνα και ο καταναλωτής εννοείται ότι θα προτιμήσει το φθηνότερο, έχει δηλαδή πλήρη άγνοια και αγοράζει κάτι χωρίς να το ξέρει. Ο έμπορος βγαίνει και μιλάει για το όνομα, για τη φίρμα, ο καταναλωτής πείθεται και αγοράζει. Έχουμε αρκετά προβλήματα και πάνω στα αιθέρια έλαια, καθώς ο κόσμος δεν γνωρίζει και τα χρησιμοποιεί στο δέρμα του, αυτά έχουν προκαλέσει πολλές αλλεργίες γιατί δεν είναι καθαρά έλαια. Γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να ξέρει πως θα μαζέψει το φυτό, πως θα κάνει την απόσταξη. Εμείς έχουμε γαλλικούς αποστακτήρες τελευταίας τεχνολογίας, οπότε προσέχουμε πάρα πολύ, θέλουμε να προσέχουμε πάνω από όλα τον εαυτό μας και μετά τον καταναλωτή.
Λέγαμε για τα προβλήματα με τις εισαγωγές, υπάρχει και το θέμα της απόστασης, δηλαδή τα βιολογικά δεν θα’ πρεπε να εισάγονται ή να εξάγονται κανονικά; Οι αγορές οι γειτονικές ενδιαφέρονται, είστε από τον Έβρο, η Βουλγαρία, η Τουρκία, έχουν ανοίξει το θέμα των βιολογικών;
Είχαμε πάει στην Biofach στη Γερμανία, μια παγκόσμια έκθεση βιολογικών προϊόντων και πήγαμε να δούμε λίγο τι παίζεται. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχει ζήτηση και εκεί πραγματικά πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη ποσότητα. Το επόμενο βήμα είναι να μπορούμε να έχουμε κάποιες επαφές, να έρθουμε και με άλλους εμπόρους σε επαφή, και να μπορέσουμε να στείλουμε, φυσικά, τα προϊόντα μας εκτός ελληνικών συνόρων.
Πως αποφασίσατε να μπείτε σε αυτό το κομμάτι, υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, μπήκατε σε κάποιο πρόγραμμα επενδυτικό;
Μπήκαμε σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα, μικρό πρόγραμμα αλλά κάλυπτε τις ανάγκες μας. Η εμπειρία υπήρχε στο κομμάτι των αρωματικών φυτών, στην καλλιέργεια. Από κει και πέρα ήτανε καθαρά οικογενειακή υπόθεση με τα βιολογικά και επειδή η κίνηση ήτανε να κάνουμε επιχείρηση με τα βιολογικά, θέλαμε να επιλέξουμε αυτό το κομμάτι. Έτσι απλά.
Οπότε η επιχείρηση περιλαμβάνει χωράφια, καλλιέργειες, είναι δηλαδή καθετοποιημένη;
Η επιχείρηση δεν είναι καθετοποιημένη, όμως έχουμε και δικές μας καλλιέργειες, και συνεργαζόμενους παραγωγούς, πιστοποιούνται και αυτοί στη ΔΗΩ για να μπορούμε να τους ελέγχουμε. Έχουμε γεωπόνο, που κάνει συνέχεια αναλύσεις στα χώματα.
Έχετε και αποστακτήριο και τυποποιητήριο;
Το τυποποιητήριο προς το παρόν, είναι παραδοσιακά με το χέρι!
Το επόμενο στοίχημα σας, λοιπόν, είναι να επεκταθείτε εμπορικά.
Όχι μόνο. Προς το παρόν έχουμε κάνει σπορεία για να μπορέσουμε να βάλουμε κι άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία όμως καλλιεργούνται στον τόπο μας και θέλουμε να μεγαλώσουμε τη γκάμα μας. Ο τόπος μας ασχολείται άλλωστε, από πολύ παλιά με τα αρωματικά φυτά, με τη μέντα κ.ο.κ.
Who is who
Η Σεφεριάδου Δέσποινα είναι παραγωγός βιολογικών αρωματικών φυτών, κυρίως βιολογικών αιθέριων ελαίων, ανθόνερου και σπαθόλαδου. Μαζί με την οικογένειά της αποφάσισε να μπει στο χώρο των βιολογικών ελαίων, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας που είχε στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών αλλά και γιατί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου από όπου κατάγεται, η εν λόγω καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη από πολλά χρόνια πριν.