Τα εν οίκω μη εν δήμω

  Απροσδόκητος σύμμαχος

  Έναν απροσδόκητο σύμμαχο έχουν βρει στο πρόσωπο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραϊτη οι εκπρόσωποι των αγροτών που ενδιαφέρονται πραγματικά για την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα για τις επενδύσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ.

   

  Όπως πληροφορούμαι, εκτός του ότι ο Αιτολωακαρνάνας υφυπουργός επέμεινε από την πρώτη στιγμή να δοθεί η απαιτούμενη προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με το νόμο 3851/2010 (ΦΕΚ. Α 85 4-6-2019) για τις ΑΠΕ, τώρα είναι αυτός που πρωτοστατεί στην κατάρτιση μιας σωστής ΚΥΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες να συμμετάσχουν στην κατασκευή αυτών των μικρών μονάδων και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό πρόσθετο έσοδο για τα επόμενα χρόνια!

   

  Μαθαίνω ακόμα, ότι, νεολαίος γαρ, ο Μωραΐτης δηλώνει αλληλέγγυος στο πλαίσιο λύσεων που προτείνουν οι νεολαίοι του κάμπου (λέγε με Γιάννη Παναγή), γι’ αυτό και το μεσημέρι της Τετάρτης έσπευσε να συναντηθεί με τον διοικητή της Aγροτικής Τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη, συμπλέοντας με τους πλευρά εκείνων που τάσσονται υπέρ της χρηματοδότησης των αντίστοιχων επενδύσεων από την ATEleasing στο 100% του κόστους κατασκευής.

   

  Ως καλός τραπεζίτης, ο Πανταλάκης τον άκουσε με προσοχή και αν αληθεύουν οι πληροφορίες μου, ήδη έδωσε εντολή στα υπηρεσιακά στελέχη της τράπεζας και της ΑΤΕleasing να προχωρήσουν στη δημιουργία του χρηματοδοτικού  προϊόντος, έτσι ώστε η ATEbank να προκαλέσει τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν κάνω μάλιστα λάθος, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται δραστήρια τις τελευταίες μέρες και η Τράπεζα Πειραιώς που το μεσημέρι της Παρασκευής «άναψε» το πράσινο φως για επιθετική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, λόγω της προνομιακής θέσης που ήδη κατέχει στο Green Banking.

   

  Ένας άλλους ακούραστος εργάτης υπέρ των συμφερόντων των αγροτών είναι και ο Νέστωρας των συνεταιρισμών, πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος από τρακόσιους (300) που γύρευε για να στήσει τα φωτοβολταϊκά στην περιοχή, έχει φθάσει ήδη να έχει διαθέσιμους εξακόσιους (600) αγρότες και όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα ξεπεράσουν τους Χίλιους (1.000)!

   

  Αυτά για τις μικρές μονάδες! Γιατί στις μεγάλες το «γλέντι» έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα και όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει ακόμα πολύ δρόμο! Όπως σας είχα πει από την προηγούμενη εβδομάδα «Κοπελούζοι» και «Μπομπολαίοι» έχουν βγει στην αναζήτηση για εκτάσεις στις οποίες θα εγκαταστήσουν κάθε είδους μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ τα λαγωνικά τους έχουν «ξαμολυθεί» ακόμα και για τη δημιουργία σχημάτων στα οποία θα συμμετέχουν και ιδιοκτήτες γης.

   

  Την ίδια στιγμή, οι πιάτσα λέει πως τα «μεγάλα αφεντικά» κινούνται δραστήρια και για τα «φιλέτα» της ΕΒΖ, με τον… συνήθη ύποπτο, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να καλοβλέπει ακόμη και το ενδεχόμενο εξαγοράς ολόκληρης της εταιρίας (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), όπως έκανε πριν από λίγο καιρό με την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Βέβαια, δεν είναι ο περσινός καιρός… αυτό το καλοκαίρι, καθώς, εκτός από τις «υποαξίες» που βλέπει καθημερινά να δημιουργούνται στον όμιλό του, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και τις κλήσεις στις εξαταστικές της Βουλής!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *