Ως πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι ξεπηδούν τα αιτήματα των αγροτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με μοναδικό κοινό παρονομαστή τις κρατικές ενισχύσεις, που είτε εκφράζεται ξεκάθαρα ως 10χίλιαρο ή – ευρωπαϊκό – 15χίλιαρο είτε ως εκπλήρωση της προεκλογική.ς υπόσχεσης Παπανδρέου για 1 δισ. ευρώ στη γεωργία.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει και διά στόματος του πρωθυπουργού, ότι το ταμείον είναι μείον, όπως και συνέβη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Μπορεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να έχει «αδυνατίσει» κάπως τις πραγματικές απαιτήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών, όμως και ο τελευταίος αγρότης που κατεβαίνει στα μπλόκα δύσκολα θα μπορούσε να δείξει διάθεσης υποχώρησης χωρίς να εξασφαλίσει έστω και ένα μέρος από το περυσινό πλουσιοπάροχο «πακέτο Χατζηγάκη».
Την ίδια στιγμή, προβάλλονται και αιτήματα που έχουν να κάνουν με κατώτατες εγγυημένες τιμές ή και εξασφαλισμένο εισόδημα, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση της κάθε αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης. Ακόμα και αίτημα για την επανασύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή ακούσαμε από την ΠΑΣΥ του Βαγγέλη Μπούτα, ένα «πιασιάρικο» αίτημα που δείχνει να συσπειρώνει κοντά του πολύ κόσμο και μάλιστα από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο Βαγγέλης Μπούτας είναι άλλωστε αυτός που το βράδυ της περασμένης Τετάρτης προσπάθησε να συγκεράσει το διεκδικητικό πλαίσιο απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα καπετανάτα των μπλοκών της χώρας να συμφωνήσουν σε μια πλατφόρμα έξι σημείων.
Την Πέμπτη το μεσημέρι εκπρόσωποι από τα «γαλάζια» μπλόκα συγκεντρώθηκαν στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προτείνουν κι αυτοί ενιαίο πλαίσιο. Σε πρώτη φάση συστήνουν κοινή συντονιστική επιτροπή δέκα μπλόκων από Θεσσαλία και Μακεδονία – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα τρία μπλόκα Μελούνας, Πλατυκάμπου και Μικροθηβών, μαζί με την ΕΑΣ Αμυνταίου και τα μπλόκα της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για διεκδικήσεις ταμειακού χαρακτήρα, όπως είναι π.χ. η άμεση επιστροφή του αυξημένου (από 7 σε 11%) για φέτος ΦΠΑ των αγροτών και η εξεύρεση μιας καλύτερης και μόνιμης λύσης για το αγροτικό πετρέλαιο, πλαίσιο στο οποίο κινούνται και οι Αδέσμευτοι Σερραίοι του Προμαχώνα.
Τέλος, οι «νεολαίοι», το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο παρέδωσε υπόμνημα στον Χ. Παμπούκη την Πέμπτη, με τα δικά του αιτήματα και με ολόκληρη την αλληλογραφία με το υπουργείο από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, καταλήγοντας ότι δεν συμμετέχει σε ομάδες εργασίας και διαλόγους στημένους από το υπουργείο.
Σε όλες αυτές τις διεκδικήσεις θα πρέπει να προστεθούν και τα κατά τόπους αιτήματα για καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που εκκρεμούν για πολλές κατηγορίες καλλιεργητών όπως για τους ροδακινοπαραγωγούς (Τύρναβος), για τους αμυγδαλοπαραγωγούς (Συκούριο), για τους καλλιεργητές σπαραγγιών, για το βαμβάκι και τις βροχές (ΠΣΕΑ στις Σέρρες) κ.α.
Από την πλευρά της η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή απαντάει τόσο με το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», αλλά και ικανοποιώντας όσα επιμέρους αιτήματα μπορούν να διευθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα, όπως έγινε και με την ανακοίνωση της Τετάρτης για εξόφληση οφειλών από προγράμματα (ρεπορτάζ σελ. 7), τα νέα επενδυτικά μέτρα τους καπνοπαραγωγούς (ρεπορτάζ σελ. 20-37) και ανακατανομή των παρακρατημάτων από τις ενισχύσεις (ρεπορτάζ σελ. 44).
Αυτό που ξεχείλισε, βέβαια, το ποτήρι είναι η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, όπου οι αγρότες είδαν στον λογαριασμό τους πολύ λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν πέρυσι τέτοιον καιρό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της περιβόητης ψηφιοποίησης.