Στην ημερίδα «Σύγχρονες Τεχνολογίες και Τεχνικές σε Μεσογειακά Θερμοκήπια – Προοπτικές Ανάπτυξης στη Θεσσαλία», ο Κωνσταντίνος Κίττας, καθηγητής Φ.Π. και Α.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνητής του ΚΕΤΕΑΘ έθεσε τη σπουδαιότητα του θέματος με απλά και ουσιαστικά λόγια: η Θεσσαλία μπορεί να μετατραπεί σε νέα Ιεράπετρα.
Οι ίδιοι εδαφοκλιματικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στο να γίνει ξακουστή ανά τον κόσμο η Ιεράπετρα για τα θερμοκήπιά της, μπορούν να συμβάλλουν σε μία αντίστοιχη ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Μεταξύ των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής:
– Η Θεσσαλία λόγω της θέσης της έχει αυξημένη ηλιοφάνεια ακόμα και κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
– Το κλίμα είναι κατάλληλο για καλλιέργεια υπό κάλυψη. Το εύκρατο κλίμα της Μεσογείου εξηγεί, άλλωστε, για πιο λόγο έχουν αναπτυχθεί εδώ τα θερμοκήπια (όπως και σε ελάχιστες άλλες περιοχές του κόσμου).
– Τα εδάφη, όπου είναι εγκατεστημένα τα θερμοκήπια, είναι βαθιά, ελαφρά αμμοπηλώδη τα περισσότερα και μερικά μέχρι αργιλλοπηλώδη ή και αργιλώδη. Το PH κυμαίνεται στα περισσότερα από 5,5-6,5, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις υπερβαίνει το 7.
– Ο Θεσσαλικός κάμπος είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας και άρα η πλέον κατάλληλη περιοχή για λαχανοκομία.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων σε επίπεδο αγοράς και οικονομίας:
– Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας είναι από τους σημαντικότερους για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, τόσο από άποψης ΑΕΠ όσο και απασχόλησης (15% επί του συνολικού ΑΕΠ από την πρωτογενή παραγωγή, ενώ 30% του εργατικού δυναμικού εργάζεται στον πρωτογενή τομέα).
– Η Θεσσαλία παρέχει πρώτες ύλες σε σημαντικό μέρος της μεταποιητικής βιομηχανίας.
– Είναι αποδεδειγμένη η προσαρμοστικότητα των Θεσσαλών παραγωγών στις νέες εξελίξεις της αγοράς και της τεχνολογίας.
– Πρόκειται για περιοχή με μεγάλη παράδοση στη γεωργία και άρα ικανή να διαχειριστεί μία ανάπτυξη μεγάλου μεγέθους όπως αυτή που επετεύχθη στην Ιεράπετρα.