Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Εθνικό συνέδριο για τις ΑΠΕ

    Στη συμβολή των Ανανε- ώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ανάκαμψη της ελλη- νικής οικονομίας, στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αδειοδοτήσεις, στο ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων και της αποδοχής του κόσμου αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο τέταρτο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των ΑΠΕ.

    Ξεκινώντας από την αδειοδοτική διαδικασία η ΥΠΕΚΑ τόνισε πως «με το νέο νομοσχέδιο επιχειρούμε να μειώσουμε το μέσο χρόνο αδειοδότησης σε 10 -12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα. Η διαδικασία γίνεται από σειριακή, παράλληλη, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο».

    Ως προτεραιότητα του Υπουργείου ανέφερε το θέμα της ανάπτυξης των δικτύων, σημειώνοντας πως «προχωράμε στη διασύνδεση του Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης και Κυκλάδων. Είμαστε σε συνεννόηση με το ΔΕΣΜΗΕ, ώστε στη νέα ΜΑΣΜ να ενταχθούν άμεσα οι διασυνδέσεις των περισσοτέρων νησιών και της Κρήτης, δεδομένου ότι θα αποτελέσει το τμήμα του λεγόμενου Mediterranean ring, ενός μεγάλου οράματος που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην Ευρώπη. Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη. Σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται -περισσότερο από ποτέ- ως τεχνικά εφικτή».

    Κλείνοντας, η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στο ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής. «Δεν φτάνει να είμαστε πολίτες κατά του λιθάνθρακα, πρέπει να είμαστε και πολίτες υπέρ των ΑΠΕ. Δεν μας τιμά, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα μισό αιώνα τώρα βάζουν υποθήκη την υγεία τους για να παρέχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον φθηνό, εγχώριο, αλλά και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγνίτη, στηρίχθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας.

    Αν πριν από 40 χρόνια, είχαμε ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αδιαφορώντας για το περιβάλλον, αυτή η εποχή πέρασε. Σήμερα πρέπει να κάνουμε εκ νέου τις ενεργειακές μας επιλογές στις οποίες και ο λιγνίτης θα αποτελέσει τμήμα. Ήρθε η ώρα όλες οι περιοχές της Ελλάδας να συνεισφέρουν και να αποκομίσουν οφέλη από αυτό που μας προίκισε η φύση: από την καθαρή αιολική, ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη γεωθερμία. Είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα. Ο νέος νόμος δίνει κάποιες κατευθύνσεις, για να βοηθήσει στην αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ. Στις περιοχές που εγκαθίστανται έργα ΑΠΕ, το ειδικό τέλος πλέον μοιράζεται πρωτίστως στον καταναλωτή και μετά στους δήμους και στο πράσινο ταμείο».

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *