Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Φάρμα αιολικής ενεργείας

    Την κατασκευή της πρώτης “φάρμας” αιολικής ενεργείας στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, κοντά στην ακτογραμμή της Μασαχουσέτης, ενέκρινε η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών στην περιοχή και ενώσεων φυλών ιθαγενών που είχαν τη στήριξη και του εκλιπόντος γερουσιαστή Τεντ Κένεντι.

     

    Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Γερμανικού και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το έργο, που έχει αναλάβει η Cape Wind, αναμένεται να υλοποιηθεί σε ύδατα υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, ανάμεσα στα νησιά Κέϊπ Κοντ, Μάρθας Βάϊνγιαρντ και Ναντάκετ. Οι ανεμοτουρμπίνες θα είναι ορατές από πολλές από τις πανάκριβες βίλες και τα εξοχικά στο νησί.

    Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν επί σχεδόν 10 χρόνια να αποτρέψουν την έναρξη του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να φθάσει το 1 δισ. δολάρια και η ηλεκτροπαραγωγή του οποίου θα φθάνει ως και τα 468 μεγαβάτ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που έχουν γίνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλασάρ δήλωσε ότι «μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξαντλητικής μελέτης και αναλύσεων, πιστεύω ότι αυτό το έργο μπορεί να γίνει υπεύθυνα και λαμβανομένων υπόψη των ιστορικών και πολιτισμικών πόρων στην περιοχή». Τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του έργου για το περιβάλλον στην περιοχή.

    Επικριτές των σχεδίων για την κατασκευή αυτής της αιολικής «φάρμας» που θα αποτελείται από 130 ανεμοτουρμπίνες ύψους 135 μέτρων, υποστηρίζουν ότι το έργο θα πλήξει την αλιεία, θα θέσει σε κίνδυνο αεροσκάφη, θα αυξήσει τις τιμές της ενεργείας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και θα πλήξει μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

    Εναντίον του έργου έχουν υπάρξει αρκετές προσφυγές στα δικαστήρια.

    Οι ινδιάνοι Ουαμπανόαγκ αντιτάχθηκαν στο έργο, υποστηρίζοντας ότι οι ανεμοτουρμπίνες θα εμποδίζουν τις επικοινωνία τους με τα πνεύματα και θα πλήξει την «παραδοσιακή τους πολιτισμική κληρονομιά».

    Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Σκοτ Μπράουν που εκπροσωπεί την Μασαχουσέτη δήλωσε ότι εξακολουθεί να «αντιτίθεται σθεναρά» στο έργο, καθώς «παρότι υποστηρίζω την ιδέα της αιολικής ενέργειας, το Ναντάκετ είναι ένας εθνικός θησαυρός που θα έπρεπε να προστατευτεί από την εκβιομηχάνιση».

    Αρκετά παρόμοια έργα έχουν προταθεί σε βορειοανατολικές παράκτιες πολιτείες των ΗΠΑ, με στοίχημα στόχο να παράγεται στο μέλλον 1 εκατ. μεγαβάτ από την αιολική ενέργεια στις ακτές της χώρας στον Ατλαντικό.

    Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα ελήφθη μερικές ημέρες μετά το δυστύχημα σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, που απειλεί να εξελιχθεί σε περιβαλλοντική καταστροφή, εντείνοντας τις ανησυχίες περιβαλλοντολόγων και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών, σημειώνουν αναλυτές.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *