Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Με το καλημέρα…

    Παράβολο 600 ευρώ, με το καλημέρα, ζητούν οι καρεκλοκέντραυροι της ΔΕΗ από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που μπαίνουν στη διαδικασία να καταθέσουν φάκελο για την κατασκευή μονάδων φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο της γνωστής διαδικασίας που προβλέπει ο νέος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Βεβαίως πουθενά, ούτε ο νόμος, ούτε κάποια υπουργική απόφαση, δίνει στη ΔΕΗ το δικαίωμα γι’ αυτό το παράβολο, το οποίο, σημειωτέον, δεν επιστρέφεται στην περίπτωση που απορριφθεί ο φάκελος και δεν εγκριθεί η άδεια για την προώθηση της σχετικής επένδυσης!

     

    Την ίδια ώρα βέβαια, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ προς τους αγρότες όλο και χειροτερεύουν! Όπως για παράδειγμα η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που παρουσιάζονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ κατά τους θερινούς μήνες που  παίρνει 4-7 ημέρες! Έχουν αγανακτήσει οι καλλιεργητές με τα αντλιοστάσια ρεύματος που «καίγονται» αυτό τον καιρό να ποτίσουν τα κτήματά τους. Υποχρεώνονται να περιμένουν και μια βδομάδα το συνεργείο της ΔΕΗ για ν’ αλλάξει μια ασφάλεια στον μετασχηματιστή!

     

    Επιστρέφοντας στα φωτοβολταϊκά, τομέας που παραμένει στην επικαιρότητα, όσο ισχύσει η κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, να σας πω ότι μετά από πολλές παλινωδίες, τα «τσακάλια» της Αγροτικής πείστηκαν τελικά για τη χρηματοδότηση και επενδυτικών προτάσεων που δεν θα συνοδεύονται από την «υπογραφή» της ΠΑΣΕΓΕΣ και των κατά τόπους Ενώσεων.

     

    Αυτοί που δεν δείχνουν να πείθονται με τίποτα σ’ αυτή τη φάση, είναι οι μεταποιητές βιομηχανικού ροδάκινου! Τώρα ανακάλυψαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για «…….. πολιτική τιμών» και αρχίζουν τη Δευτέρα παραλαβές χωρίς να ξέρει κανείς σε τι τιμές παραλαμβάνουν. Μα τον άγιο Κωνσταντίνο, έχω την εντύπωση πως αυτή τη φορά κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στους συμπαθείς, κατά τα άλλα, βιομήχανους, για τo… Rexona!

     

    Υπάρχει ένα νομοσχέδιο για τον εναλλακτικό τουρισμό, το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση, αλλά αποσύρθηκε και τώρα δεν το βρίσκει κανείς πουθενά. Ορίζει τι είναι κάθε είδους τουρισμός, π.χ. ορεινός τουρισμός, αγροτουρισμός κ.λπ.

    Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Πουσσαίο, ο οποίος είχε πάει και στη Νέα Κίο να τους μιλήσει και να τους εξηγήσει σχετικά με το τι προτίθενται να κάνουν Γερουλάνος-Νικητιάδης για τον αγροτουρισμό. Μάλιστα όρισε σαφώς ότι «αγροτουρισμός μπορεί να γίνει μόνο από αγρότες».

     

    Από τότε έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού της Επιτροπής για τον Αγροτουρισμό, στην οποία έχουν καλεστεί από τον Πουσσαίο οι Νέοι Αγρότες. Πρώτα πήγε η Γεωργία Δρόσου-Παγίδα και την περασμένη Τετάρτη ο Λεωνίδας Πολυμενάκος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μάλιστα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έμαθε έκπληκτη ότι η εκπρόσωπος (υπάλληλος) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε στην Επιτροπή ότι αγροτουρισμός μπορεί να γίνει από όλους όσους εμφανίζουν εισόδημά που προέρχεται έστω και κατά 25% από γεωργικές δραστηριότητες. Που θα κλείσει το θέμα; Πείτε μου εσείς να σας πω κι εγώ!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *