Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Το ολλανδικό μοντέλο

    Για τις ανάγκες του πρότζεκτ του «Πράσινου Θερμοκηπίου» έχει επιστρατευθεί η βοήθεια της Ολλανδίας, της πρώτης χώρας του κόσμου στην επιστημονική θερμοκηπιακή καλλιέργεια ανθών και μία από τις πρώτες λαχανικών.  Επειδή, ακριβώς, η Ολλανδία κατέχει πρωτεύουσα θέση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, το Επιμελητήριο Τρικάλων και τoWageningenUniversity) που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας Άμστερνταμ. ΚΕΤΑ Θεσσαλίας έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάληψη κοινών ερευνητικών πρωτοβουλιών.

    Το καλοκαίρι του 2009 τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος, όσο και ο διευθυντής του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κολοβός, ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ερευνητές και Υποψήφιους διδάκτορες, κ. Σωτήριο Αρχοντούλη και κ. Δημήτριο Φανουράκη οι οποίοι πραγματοποιούν τη διδακτορική τους διατριβή σε θέματα φυσιολογίας καλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας (

    Το Πανεπιστήμιο Wageningen αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό ίδρυμα με όλες τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και τα ερευνητικά θερμοκήπια τα οποία επικεντρώνονται στην αναζήτηση τεχνογνωσίας, μέσω της έρευνας και των πειραμάτων, που δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

    Η τεχνογνωσία που προκύπτει, μέσω της συγκεκριμένης έρευνας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία την οποία αξιοποιούν, σε βάθος δεκαετίας, θερμοκηπιακές καλλιέργειες για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Στόχος της έρευνας είναι η μεταφορά της στην παραγωγή. Άρα συνδυάζεται η πανεπιστημιακή γνώση που προκύπτει από την έρευνα, με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η παρουσία του Ολλανδικού κράτους, ως ουσιαστικός αρωγός στην αλυσίδα από το πανεπιστήμιο μέχρι την παραγωγή είναι καθοριστική.

    Επειδή, το κόστος της ενέργειας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι υψηλό, ειδικά σε μια χώρα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ολλανδίας, το κράτος επιδοτεί την αγορά φυσικού αερίου. Επίσης, υποστηρίζει ουσιαστικά την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (βιοαέριο, γεωθερμία) για την θέρμανση των θερμοκηπίων.

    Αυτό το επιτυχημένο και ανταγωνιστικό μοντέλο έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η Ολλανδία στην παραγωγή θερμοκηπιακών καλλιεργειών (κυρίως στην ανθοκομία) στις διεθνείς αγορές με απτά οικονομικά οφέλη, όχι μόνο για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά για την μεταποίηση που αποτελεί προέκταση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως και για μια σειρά άλλους τομείς της οικονομίας που επωφελούνται πολλαπλά από τη δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου.

    Πέραν της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων, τα μέλη της αποστολής, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ερευνητικές, αλλά και παραγωγικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ολλανδίας όπου διαπιστώθηκε ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ολλανδική οικονομία. Την αποστολή στην Ολλανδία, θα ακολουθήσουν ανάλογες αποστολές, μέσω διακρατικών προγραμμάτων, σε χώρες με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες με εκείνες της χώρας μας που έχουν αναπτύξει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Στην Ιταλία με επίκεντρο τα θερμοκήπια και τη δενδροκομία και στην Ισπανία με επίκεντρο τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την παραγωγή ντομάτας.

     

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *