Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Με κουπόνι η πληρωμή των αγρεργατών

    Με ένα ειδικό κουπόνι ή, αλλιώς, “εργόσημο” θα γίνεται από εδώ και στο εξής η πληρωμή όσων απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες ή παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια.

    Η ρύθμιση την οποία είχαν προαναγγείλει το Agronews και η εφημερίδα Agrenda περιλήφθηκε στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσίασε την Δευτέρα 10 Μαίου ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, μιας χρόνιας «πληγής» που στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα, αλλά και στην προστασία μεγάλου αριθμού εργαζομένων που εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αφορά δε τουλάχιστον 250.000 άτομα που εκτιμάται ότι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες (π.χ. συγκομιδή καρπών) ή σε παροχές οικιακών υπηρεσιών (φύλαξη παιδιών, οικιακοί βοηθοί, κηπουροί κ.α.).

    Πώς, όμως, θα λειτουργεί το νέο σύστημα;

    Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) εκδίδεται ειδικό εργόσημο ειδικών ενισχύσεων  υπό τύπο πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου Φ.Κ.Α.

    Τα εργόσημα θα μπορεί να τα προμηθεύεται ο εργοδότης από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα των Φ.Κ.Α., από τις συνεργαζόμενες με τους Φ.Κ.Α. τράπεζες και υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.

    O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον OΓA) και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.

    Το Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

    Ειδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να καταβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Όταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.

    Για να «πειστούν» οι εργοδότες να αγοράζουν τα κουπόνια και να μην απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσό που ο εργοδότης έχει καταβάλει για την αγορά κουπονιών θα καταγράφεται στα έξοδα που θα δηλώνει στην εφορία.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *