Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Πρώτα η επιβίωση μετά ο διάλογος

    Με ενισχύσεις που τις ροκανίζει κάθε χρόνο ο πληθωρισμός, απειλές από εισαγγελείς και Βουλγαρία, υπερβολική ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή και ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις, αρνούνται να κάνουν διάλογο οι αγανακτισμένοι αγρότες, υποστηρίζει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, Π. Αραμπατζής, ο οποίος έχει «στρατοπεδεύσει» στον Προμαχώνα Σερρών.

    Τι είναι αυτό που ενώνει στα μπλόκα, αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, με διαφορετικά προϊόντα και διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις;

    Είναι η αγωνία της διαβίωσης και η αγωνία ότι οι αγρότες πρέπει να μείνουν στους τόπους τους, στο επάγγελμα που αγαπούν και πρέπει να ανταμείβονται για αυτό το οποίο κάνουνε.

    Το μισό εισόδημά σας είναι σταθερό γιατί προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις…

    Δεν είναι σταθερό, το εισόδημά μας διαμορφώθηκε το 2006. Με βάση τον πληθωρισμό, έχουμε χάσει το 20% της αξίας του εισοδήματος. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δεν υπάρχει καμία αύξηση τόσα χρόνια. Και ο μοναδικός κοινωνικός κλάδος που βγαίνει στη σύνταξη στα 65. Το θεωρούμε ντροπή να βγαίνουν οι γυναίκες στη σύνταξη στα 65 χρόνια τους. Και είναι ντροπή η φαρσοκωμωδία με τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης.

    Το άλλο μισό εισόδημά σας προέρχεται από την αγορά…

    Γνωρίζουμε ότι το εισόδημα του αγρότη εξαρτάται και από τις αγορές. Δεν μπορεί τα προϊόντα να κατρακυλούν. Μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα. Αντιθέτως οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι μειωμένες τιμές παραγωγού δεν φαίνονται πουθενά στην αγορά.

    Ζητάτε έκτακτη ενίσχυση;

    Ζητάμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στις Σέρρες, όπου ήρθε με μία κουστωδία υπουργών. Είπε επί λέξει ότι τα 500 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα και ότι θα επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη. Έχετε δει εσείς καμιά πράσινη ανάπτυξη; Ευτυχώς έβρεξε, μεγαλώσαν τα στάρια και είδαμε μια πράσινη μέρα!

    Ένα παράδειγμα μόνο: Τα κόμματα έχουν πάρει προκαταβολή για τα έξοδά τους μέχρι και για το 2016, αλλά την οικονομική κρίση καλούνται τώρα να την πληρώσουν οι αγρότες και όλες οι υπόλοιπες τάξεις.

    Δεν υπάρχει περίοδος ανοχής;

    Όχι, τελείωσε! Οφείλανε να γνωρίζουν τα προβλήματα. Η κυρία Μπατζελή προέρχεται από τα σπλάχνα των αγροτών και γνωρίζει τα πάντα εδώ και 15 χρόνια. Τώρα κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, εκτός αν πάμε στη λογική «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»!

    Μήπως αντίπαλός σας, εκτός από τη φτώχεια και τις κακές κυβερνήσεις, πρέπει να είναι και η μέχρι τώρα οργάνωση του αγροτικού χώρου για την οποία έχετε ευθύνη όλοι οι αγροτοσυνδικαλιστές;

    Η λογική των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι το «διαίρει και βασίλευε». Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι νομοθετικά για τον συνδικαλισμό. Υπεύθυνη είναι η εκάστοτε κυβέρνηση που βάζει τις προϋποθέσεις. Τα «αγορασμένα» συνδικαλιστικά κινήματα που μέχρι τώρα διαμαρτύρονταν αναλόγως του χρώματος της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και οι αγρότες πλέον δεν έχουν εμπιστοσύνη στα επίσημα όργανα των συνδικαλιστών.

    Λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε αναλύσει. Πολιτικές αποφάσεις δεν παίρνουν, γιατί δεν θέλουν στοιχήματα. Τα προβλήματα των αγροτών είναι μιας εικοσαετίας. Στον νομό Σερρών, τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο εγγειοβελτιωτικό, παρόλο που έχουν περάσει τρία πακέτα στήριξης. Να μας πουν πού πήγαν τα λεφτά που ήταν γι’ αυτό τον σκοπό!

    Έχουμε δει στην περιοχή μας την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας, τον εξευτελισμό των κτηνοτρόφων, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και δεν γίνεται καθόλου λόγος επί της ουσίας στο θέμα της περιφερειοποίησης. Το κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό και στο τέλος θα πούνε ότι «εκτελούμε εντολές της Ε.Ε.». Ντροπή, αίσχος και δυσωδία. Αυτά αισθάνονται οι αγρότες απέναντί τους.

    Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα πώς θα βλέπατε να γεφυρώνεται το «χάσμα» με την κυβέρνηση στα οικονομικά ζητήματα και τι μπορεί να γίνει για τα θεσμικά;

    Για να καθήσουμε στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει πρώτα να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Τα σούρτα-φέρτα στο υπουργείο έχουν τελειώσει. Χοροεσπερίδες και ομάδες εργασίας τύπου Ζαππείου να τα πουν σε Ολλανδούς, Δανούς και οποιουσδήποτε άλλους. Όχι στους καταχρεωμένους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πολιτικές λύσεις θέλουμε και όχι ευχολόγια. Τα γνωρίζανε τα θεσμικά, όπως τα γνωρίζει και ο τελευταίος ταξιτζής των Αθηνών.

    Γιατί να πάμε στο Ζάππειο; Να μας κεράσουνε λουκουμάκι και καφέ της παρηγοριάς; Μια απλή λύση είναι το κόκκινο πετρέλαιο θέρμανσης, στις 25 Απριλίου να γίνει αγροτικό. Όχι απλώς δεν τη συζητάνε, αλλά δεν μπαίνουν καν στη λογική να την ακούσουν. Θαρρείς πως όλοι οι λαθρέμποροι είναι αγρότες.

    Πώς βλέπετε το μέλλον;

    Μέλλον με αναλγησία, με εκφοβισμούς τύπου Βουλγαρίας και εισαγγελείς δεν φαίνεται. Την πράσινη ανάπτυξη θέλουμε και τις τομές. Και οι τομές γίνονται μόνο με χρήμα και σοβαρότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα λείπουνε οι τομές και η σοβαρότητα.

    Who is who

    Ο Παύλος Αραμπατζής είναι 41 ετών και πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας τα τελευταία τρία χρόνια. Ζει στη Νιγρίτα Σερρών, είναι αγρότης, απόφοιτος λυκείου και καλλιεργεί βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, τεύτλα, σιτηρά, αμύγδαλα και οπωρολαχανικά.

    Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή

     

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *