Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Το σιτάρι σε ράλι

    Μία νέα κρίση τροφίμων ανάλογη αυτής του 2008 αλλά ενδεχομένως, ως ένα βαθμό τεχνητή, κυοφορείται τις τελευταίες ημέρες με καταλύτη των εξελίξεων την παύση εξαγωγών σιτηρών από πλευράς Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2010.

    Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν πυροδότησε περαιτέρω το ήδη ανοδικό κλίμα ενώ ταυτόχρονα αναζωπύρωσε σενάρια επανάληψης μιας επισιτιστικής κρίσης, αντίστοιχης του 2008.

    Όπως είναι φυσικό, η ανοδική πορεία της τιμής των σιτηρών, σε συνδυασμό με τα γεγονότα στη Ρωσία, η οποία μόλις πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω (σε  ποσοστό 35%) τις εκτιμήσεις της για τη φετινή σοδειά δημητριακών, έδωσαν στοιχήματα λαβές για σενάρια επικείμενης διατροφικής κρίσης, παρά τον εφησυχασμό από πλευράς F.A.O., που ναι μεν αναθεώρησε και αυτός προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη φετινή παραγωγή, αλλά τόνισε στην τελευταία του έκθεση ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών επαρκούν για φέτος.

    Οπότε, τι κρύβεται πίσω από την έντονη φημολογία περί πιθανής ανεπάρκειας τροφίμων; Το σίγουρο είναι πάντως, πως οι κερδοσκόποι είναι οι πρώτοι κερδισμένοι στην υπόθεση αυτή. Ειδικότερα, στα διεθνή Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού παράδοσης Σεπτεμβρίου «απογειώθηκαν» τις τελευταίες εβδομάδες, αν και αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν ήπια άνοδο. Την περασμένη εβδομάδα, τα προθεσμιακά συμβόλαια είχαν αυξηθεί περισσότερο από 75% σε σύγκριση με τις αρχές Ιουνίου.

    Το σιτάρι παράδοσης Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Σικάγο έδωσε πίσω λίγα από τα κέρδη που αποκόμισε όλη αυτή την περίοδο. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα μειώθηκε κατά 13,25 σεντς ή 1,8% για να κλείσει στα 7,125 δολ. ενώ την περασμένη Παρασκευή έφτασε στα 8,68 δολ. το μπούσελ (*), έχοντας ενισχυθεί σε ποσοστό 25% μόνο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Αναλυτές κάνουν λόγο και για πιθανή εκτόξευση στα 10 δολ. το μπούσελ, αν και χαρακτηρίζουν υπερβολική την αντίδραση της αγοράς και την αποδίδουν σε κερδοσκοπία.

    Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένοι από το ράλι ανόδου των σιτηρών είναι και οι παραγωγοί, οι οποίοι φέτος θα μπορούσαν να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους σε καλές τιμές.

    Για παράδειγμα, στην Ιταλία η τιμή παραγωγού φτάνει τα 16 λεπτά το κιλό ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στην Ε.Α.Σ. Λάρισας και πιθανόν λίγο υψηλότερα στην Ε.Α.Σ. Ροδόπης, που όμως δεν έχει ανακοινώσει μέχρις ώρας τιμή.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *