Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Μαχητές των μπλόκων και σαλταδόροι της εξουσίας

    Στην αξιοποίηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για τις μεγάλες αλλαγές στις συνεταιριστικές οργανώσεις των αγροτών, μεταφέρεται το επόμενο διάστημα η «μάχη των μπλόκων».

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο στις 30 , μαζί με την έκτακτη έκδοση Agrotica επί τη ευκαιρία της 32ης ομώνυμης έκθεσης, στις τάξεις των ίδιων των αγροτών όσο και στην κοινωνία ευρύτερα, δείχνει να έχει ωριμάσει πλέον η «ιδέα» για την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού χώρου, παρά τα ερείσματα που διατηρούν ακόμα κάποιοι εξ αυτών που θα ήθελαν οι ανακατατάξεις να πάνε πίσω και να περιοριστούν στο συνδικαλιστικά μόνο πεδίο.

    Οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα των τελευταίων εβδομάδων, με αφορμή τα μπλόκα στις εθνικές οδούς, έχουν φέρει το θέμα της δομής των συνεταιρισμών και της εκπροσώπησης των αγροτών στις αντίστοιχες οργανώσεις όλων των βαθμίδων, σε «πρώτο πλάνο».

    Διαβάστε αναλυτικά στην Agrenda για την ανακατανομή των 100 εκατ. ευρώ του Μέτρου Ενίσχυσης Νέων Αγροτών στους υποψήφιους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους κύκλους υποβολής αιτήσεων, μέχρις εξαντλήσεως του ποσού, όπως αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό ανακοίνωσε στους Νέους Αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη, η υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, αφήνοντας την «πόρτα» ανοιχτή σε περίπτωση που υπάρχει διαφορετική πρόταση από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, πάντα σεβόμενη το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 100 εκατ. ευρώ διαθέσιμα.

    Επίσης, ενημερωθείτε από αυτό το φύλλο της εφημερίδας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά κατεβαίνουν σε μπλόκα, με ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα τους να παραμένει η μείωση του κόστους παραγωγής. Διαβάστε τι λένε οι ίδιοι και τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

    Ακόμα, η Agrenda αποκαλύπτει πως διχάζει τους καλλιεργητές το κουπόνι ασφάλισης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια «επιταγή» πληρωμής μέσω της οποίας θα πληρώνονται οι περιστασιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές καλλιέργειες και μέσω της οποίας, επίσης, θα παρακρατώνται αυτόματα από τον ΟΓΑ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής από τις αγροτικές εργασίες.

    Βρείτε επιπλέον, στην εφημερίδα του Σαββάτου, την εξαγγελία Πάγκαλου για τις τρεις υπερ-διοικήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο, η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των διοικήσεων 16 οργανισμών αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ σε τρεις κατηγορίες με βάση το αντικείμενο δραστηριότητάς τους (γεωργική έρευνα-κατάρτιση-ενημέρωση, τρόφιμα, πληρωμές-έλεγχοι).

    Τέλος, αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, από τη Λοκρίδα και ποιο συγκεκριμένα από το μπλόκο του Λεβέντη, ο αντιπρόσωπος του μπλόκου της Πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Λιανός επιχειρεί, μέσα από την συνέντευξή που έδωσε, μεταξύ άλλων να διαλύσει τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις διεκδικήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων. Παράλληλα παραθέτει τα αιτήματα που οδήγησαν και φέτος τους αγρότες στους δρόμους καθώς μας μεταφέρει τι ακριβώς περιμένουν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *