Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Παράγοντες και φέουδα στον αγροτικό τομέα

    Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, από το βήμα της Βουλής, κάνει λόγο για παράγοντες και φέουδα στον αγροτικό τομέα, δίνοντας κατεύθυνση για συνολική ρήξη με τους εκφραστές αυτής της αντίληψης, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι ώρα για αποφάσεις που θα φέρουν την άνοιξη στους συνεταιρισμούς και στην ελληνική γεωργία.

    «Πλήρωσε ακριβά ο αγροτικός πληθυσμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «τους αναχρονιστικούς πελατειακούς, είτε συνδικαλιστικούς, είτε και συνεταιριστικούς θεσμούς, που παραμένουν, δυστυχώς και αυτοί, κακοί μεσάζοντες εντέλει, και εμπόδιο στον αγρότη, αντί να είναι δύναμη συλλογικής οργάνωσης, δύναμη διαπραγμάτευσης, δύναμη για το marketing, δύναμη για την εκπαίδευσή τους και τη στήριξή τους».

    «Στους συνεταιρισμούς χρειάζονται αλλαγές, ούτως ώστε να μην είναι απλά διαχειριστικές μονάδες επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων, ούτε παράγοντες και φέουδα στον αγροτικό τομέα, αλλά να είναι οικονομικές και συλλογικές κοινωνικές δυνάμεις, που μπορούν να μετατρέψουν πραγματικά τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και να εγγυηθούν μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση προς όφελος των αγροτών.»

    «Επιτέλους, τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε ή θα είναι πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου κομματικού παράγοντα, κάποιου φεουδάρχη της πολιτικής, κάποιου αγροτοπατέρα;»

    «Ναι, κ. Τσίπρα, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε. Να συγκρουστούμε με παλιές πρακτικές και αντιλήψεις, με δομές της αγροτικής οικονομίας, με δομές του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος. Θα συγκρουστούμε. Σας θέλουμε κοντά μας, για να συγκρουστούμε.»

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *