Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Πέρασε και από το υπουργικό το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ

    Εγκρίθηκε τελικά από υπουργικό συμβούλιο που πραγματο- ποιήθηκε στις 10 Μαΐου το νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και αφορά την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.

    Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είχε συζητηθεί και σε προηγούμενα υπουργικά συμβούλια, όμως, όπως είχε αναφέρει η Agrenda σε παλαιότερο φύλλο της, η συζήτηση είχε «παγώσει» στα μέσα Απριλίου. Επειδή ακριβώς είχαν γίνει συζητήσεις προηγουμένως, έπειτα από την εισήγηση του κ. Α. Λοβέρδου, δεν υπήρξε εκ νέου συζήτηση και εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

    Να υπενθυμίσουμε πως τα βασικά σημεία του προηγούμενου προσχεδίου που είχε δημοσιεύσει η Agrenda σε ειδικό ένθετο στις 20 Μαρτίου προέβλεπαν, μεταξύ άλλων:

    – Την αύξηση της εισφοράς προς τον ΕΛΓΑ στο 6% για τη φυτική παραγωγή και στο 1% για τη ζωική και θερμοκηπιακή παραγωγή.

    – Αλλαγή στον τρόπο είσπραξης της εισφοράς, που θα γίνεται μέσω των δηλώσεων φορολογίας του εισοδήματος, υποχρεωτικά για όσους φορολογούμενους έχουν αγροτικό εισόδημα.

    –  Διατηρείται η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των παραγωγών στον ΕΛΓΑ

    –  Ιδιωτική επικουρική ασφάλιση με επιδοτούμενο ασφάλιστρο.

    – Καταργούνται οι σχεδόν ετήσιες κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις.

    –  Διαχωρίζονται πλήρως τα ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ.

     

    Συνέντευξη τύπου

    Με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και τη θέσπιση Μητρώου Αγροτών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 12.30 μμ στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΠΑΑΤ.

     

     

    Λοιπά νομοσχέδια 

    Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν και άλλα δύο νομοσχέδια, το νομοσχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, και το νομοσχέδιο για την προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας που αφορά τις ανώνυμες εταιρείες, της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Χ.Καστανίδης για το «πόθεν έσχες».

    Παράλληλα οι υπουργοί τίθενται υπό ασφυκτική επιτήρηση. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ν. Παρασκευόπουλος , ο οποίος έχει αναλάβει την παρακολούθηση του συνόλου του κυβερνητικού έργου, έστειλε ένα σημείωμα σε όλους τους υπουργούς ζητώντας τους να καθορίζουν τις προτεραιότητες ο καθένας στον χώρο της ευθύνης του και μαζί τα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησής τους. Με τα στοιχεία αυτά θα φτιαχτεί ένα σύστημα ανάλογο με αυτό του κ. Πάγκαλου, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για το κυβερνητικό έργο.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *