Τα εν οίκω μη εν δήμω

  Ανασυγκρότηση συνεταιρισμών

  Μαζική και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση από παντός είδους φορείς του αγροτικού χώρου στη δημόσια διαβούλευση για τους στόχους και τις ανάγκες των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων που εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

  Η διαβούλευση ξεκίνησε στη διεύθυνση www.opengov.gr/ypaat στις 20 Απριλίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 3 Μαΐου, με στόχο, μέσα από την κατάθεση απόψεων από όλους τους ενδιαφερόμενους να προκύψει ένα πρωτογενές υλικό για τη σύσταση του νομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων».

  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται βεβαίως στη λεπτομερέστατη, πενηντασέλιδη πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που περιλαμβάνει μία σειρά από θέσεις για την εξύγιανση και αναμόρφωση των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως για παράδειγμα η μετατροπή όλων των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

  Ωστόσο, αναπόφευκτα προκύπτει και ένα ουδόλως αδικαιολόγητο ερώτημα για τους πιο υποψιασμένους και επιφυλακτικούς που γνωρίζουν τα του χώρου: Το κατά πόσον η πρόταση της κορυφαίας αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης αποτελεί πραγματικά μία γνήσια προσπάθεια ανασυγκρότησης του πολύπαθου χώρου ή αν καλούνται τώρα να διαχειριστούν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα εξαρχής, με τον κίνδυνο φυσικά να ανακυκλώσουν  τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Με άλλα λόγια, η ανησυχία εντοπίζεται στο κατά πόσον υπάρχει προθυμία να επέλθουν όντως οι ριζοσπαστικές κινήσεις εξυγίανσης του χώρου ή ο φαύλος κύκλος θα διαιωνιστεί και το συνεταιριστικό κίνημα θα παραμείνει… κενό γράμμα.

  Με την ΠΑΣΕΓΕΣ να διατείνεται μάλιστα σε μία από τις θέσεις της πως είναι έτοιμη και πρόθυμη να αποποιηθεί τον συνδικαλιστικό της ρόλο και να εγκαταλείψει την επαγγελματική εκπροσώπηση των αγροτών, προκειμένου να πάψει να συνδέεται στην κοινή συνείδηση με κομματικά συμφέροντα και άλλες ύποπτες διασυνδέσεις, αναρωτιέται κανείς κατά πόσον η οργάνωση επιδίδεται εκ νέου σε μεγαλόστομο κυνήγι εντυπώσεων, θόλωμα των νερών και βολιδοσκόπηση διαθέσεων, που δεν αντανακλά απαραίτητα τις πραγματικές διαθέσεις που επικρατούν στους κόλπους της. Βέβαια, αξίζει να ειπωθεί πως η ΠΑΣΕΓΕΣ διασαφηνίζει συγχρόνως πως δεν σκοπεύει να διατηρήσει τα σκήπτρα της ως κορυφαία οργάνωση συντονισμού και εκπροσώπησης της συνεταιριστικής κίνησης.

  Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζονται συνοπτικά οι κύριες θέσεις πολιτικής της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα απόψεων που έσπευσαν να καταθέσουν άλλοι δρώντες του αγροτικού τομέα.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *