Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Κοινή «γραμμή» μπλόκων Μακεδονίας και Θεσσαλίας

    Κοινή πλατφόρμα αιτημάτων και ενιαία αγωνιστική γραμμή αποφάσισαν να συγκροτήσουν 15 μπλόκα από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, κατά τη διάρκεια κλειστής συνέλευσης που πραγματο- ποιήθηκε στα Μάλγαρα (δήμος Αξιού). Πρόκειται για το κοινό συντονιστικό όργανο στο οποίο συμμετείχαν αρχικά δέκα μπλόκα και πλέον περιλαμβάνει εκπροσώπους από άλλα πέντε. Όπως δήλωσε ο Κώστας Ανεστίδης στο AgroNews, «έχουμε δώσει νέο ραντεβού συνάντησης στον Προμαχώνα για το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να καταλήξουμε στο ενιαίο κείμενο και το οποίο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά. Επίσης, το Σάββατο θα συζητήσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας, εξετάζοντας και τα αποτελέσματα από τη συνάντηση της κυρίας Μπατζελή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή. Τέλος, παραμένει ανοιχτή η πρόσκλησή μας για συμμετοχή και άλλων μπλόκων στο ενιαίο σχήμα».

    Αναλυτικότερα όσοι βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Νομού Μαλγάρων Θεσσαλονίκης συμφώνησαν ομόφωνα κοινά αιτήματα:

    1) Στο διεκδικημένο πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων

    2) Στο κάλεσμα όλων των αγροτών σε κοινή πορεία.

    3) Το ραντεβού με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα συζητηθεί το Σάββατο 30 του μήνα μετά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προμαχώνα.

    Τα κύρια αιτήματα, στα οποία κατέληξαν οι αγρότες είναι:

    – Άμεση καταβολή επιδοτήσεων.

    – Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ πετρελαίου σε 15% από 9% που είναι σήμερα.

    – Συνταξιοδότηση στα 30 έτη ασφάλισης.

    – Κρατική παρέμβαση στους εμπόρους, προκειμένου να μην προκαθορίζονται οι τιμές στις καλλιέργειες ρυζιού, σιταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού.

    – Διατήρηση του προγράμματος de minimis το οποίο αφορά στην κρατική επιχορήγηση, ύψους 50%, στις τιμές διαφόρων αγροτικών προϊόντων.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό αγροτοσυνδικαλιστές από τα μπλόκα Προμαχώνα Σερρών, Παραλίμνης και Μελισσίου Πέλλας, Μαλγάρων, “Πράσινων Φαναριών” και Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Νέας Τρίγλιας και Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Βαρικού Πιερίας, Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, Βογατσικού Καστοριάς, Τυρνάβου, Πλατυκάμπου και Μικροθηβών Θεσσαλίας. Απουσίαζαν εκπρόσωποι των μπλόκων Νίκαιας και Αλαμάνας.

    Ομόφωνα αποφασίστηκε να εκλέξουν συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από 30 άτομα (δύο από κάθε μπλόκο). Οι εκπρόσωποι των μπλόκων θα οριστικοποιήσουν το κοινό πλαίσιο θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων στη διάρκεια μιας δεύτερης συνάντησης η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 του μήνα στο Άγκιστρο Σερρών, σε μικρή απόσταση από το μπλόκο του Προμαχώνα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιήσουν το τελικό πλαίσιο των αιτημάτων τους στην κ. Μπατζελή, ζητώντας ταυτόχρονα να τη συναντήσουν.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *