Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Σε κοινό μέτωπο με εννέα κοινά αιτήματα συνεχίζουν οι αγρότες

    Με πείσμα και εννέα πλέον κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, μαζί και αγρότες από τη Νίκαια, οι οποίοι συμμετείχαν το Σάββατο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Άγκιστρο Σερρών, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα, όμως αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών. Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα μπλόκα: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου), ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

    Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

    -Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

    -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

    -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των “νόμιμων” και “παράνομων” παρακρατήσεων

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

    -Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

    -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

    -Μη φορολόγηση των χωραφιών

    -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

    Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν σήμερα τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι “σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους”.

    Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *