Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Μια ζωή στο κουρμπέτι!

    Τελικά λέτε να υπάρχει σχέδιο κι εμείς απλά να μην το έχουμε καταλάβει; Δεν αναφέρομαι στα της οικονομίας, εκεί αφήνω τους μεγαλοδημοσιογράφους τύπου αυτιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Αναφέρομαι εδώ, στα δικά μας, τα αγροτικά! Όπως συνεχίζουν να λένε πολλοί, η Κατερίνα τα γνωρίζει τα θέματα!

    Φυσικά, δεν ήρθε από το πουθενά! Μια ζωή στο κουρμπέτι! Πείτε μου λοιπόν εσείς που το πηγαίνει το πράγμα; Βρείτε μου έναν τομέα, ένα προϊόν, μια περιοχή όπου τα πράγματα έχουν προχωρήσει! Πουθενά και τίποτα! Ναι αλλά έπεσε στην οικονομική κρίση, σου λέει ο άλλος! Σωστό! Όμως είναι όλα, ζήτημα χρημάτων;

     

    Δηλαδή, πόσο κοστίζει στοίχημα να βρεθεί μια άκρη με τα όσπρια και να ξέρουμε πόσα παράγουμε εδώ στην Ελλάδα, να ξέρουμε που πάνε, πόσα από αυτά τυποποιούνται και πως φθάνουν στην αγορά; Δεν λέει κανείς να απαγορευθούν οι εισαγωγές! Προς θεού, μπορεί όποιος θέλει να φέρει φασόλια από την Αλγερία, από την Τουρκία απ’ όποια χώρα θέλει! Όμως θα πρέπει να ξέρει ότι θα τα πουλήσει στην ελληνική αγορά λέγοντας καθαρά πως είναι φασόλια ή ρεβίθια από Τρίτη χώρα! Δεν θα πάνε σε κάτι φασονατζήδες (όνομα και μη χωριό) που τα παραλαμβάνουν από το τελωνείο, τα βάζουν στα σακουλάκια σαν φασόλια Πρεσπών και τα μοιράζουν στα σούπερ μάρκετ με το όνομα που θέλει ο… πελάτης! Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να λυθεί αυτό το θέμα;

     

    Περιμένω με αγωνία να δω πόσος καιρός χρειάζεται για να βρουν μια κοινή «γραμμή» τα δύο υπουργεία που έχουν την ευθύνη για την αγορά των τροφίμων και να βάλουν τάξη στη διακίνηση των αγαθών; Δεν είναι μόνο ότι γίνεται μια ζημιά, στην ουσία πλιάτσικο, στους σημερινούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων! Το μεγάλο το κακό είναι ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά δεν θέλει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά με την αγροτική παραγωγή! Οι ατσαλιές που βρίσκει μπροστά του ο καλλιεργητής, οι «πισώπλατες μαχαιριές» που δέχεται από τους «μαυραγορίτες», η ψυχική φθορά που εισπράττει καθημερινά, τον υποχρεώνουν να γυρίσει την πλάτη στη γεωργία ή την κτηνοτροφία και να αναζητήσει την τύχη του σαν υπάλληλος… για ένα μισθουλάκο! Και καλά όσο βρισκόταν εύκολα αυτός ο μισθουλάκος! Τώρα που τα πράγματα στριμώχνουν για τα καλά; Ήδη το Δημόσιο έχει πεθάνει!

     

    Όμως δεν έχει και πολύ άδικο η Μέρκελ όταν λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν τα δώσουμε τα δανεικά στους Έλληνες σε έναν χρόνο θα τα ‘χουν φάει! Και μετά, ξανά τα ίδια! Έχετε καμιά αμφιβολία επ’ αυτού; Υπάρχει κάτι που σας δίνει την εντύπωση πως έχουμε σοβαρευθεί; Απ’ τη μια ο Πάγκαλος προαναγγέλει συγχωνεύσεις και από την άλλη οι υπουργίνες ανακοινώνουν διορισμούς νέων διοικήσεων! Δεν κατάλαβα αλήθεια, γιατί χρειάζονται καινούργιοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι στους οργανισμούς που τελούν υπό συγχώνευση; Το πολλά θα τα καθορίσει το νομοσχέδιο που θα κάνουν οι υπουργοί και η Βουλή! Τα υπόλοιπα μπορεί να τα αντιμετωπίσει η ιεραρχία του διοικητικού μηχανισμού! Αλλά βλέπετε, είναι κάποιοι που βιάζονται να φορέσουν έστω και για λίγες εβδομάδες του κουστούμι του διοικητή, ζουν μια ζωή μ’ αυτό το όνειρο!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *