Τα εν οίκω μη εν δήμω

  …της πιάτσας

  Μακάρι να βγω γελασμένος, όμως μέχρι τώρα, ο αγώνας κατά των «κερδοσκόπων» δεν μου λέει και πολλά πράγματα! Μη σας πω δηλαδή, ότι βλέπω… μία από τα ίδια!

  Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, δηλαδή αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, το υπουργείο βγάζει μια ανακοίνωση που αναγγέλλει «εντατικούς ελέγχους» στην αγορά, «πάταξη» των κυκλωμάτων που πλουτίζουν με τις γνωστές «ελληνοποιήσεις», «ανάσα» των κτηνοτρόφων και «προστασία» των καταναλωτών!

   

  Αραιά και που βγαίνει και κανένας… στη σέντρα, έτσι για ξεκάρφωμα, περνάνε αυτές οι «άγιες» μέρες, οι ντόπιοι παραγωγοί αισθάνονται ανακουφισμένοι που δεν τους έμειναν τ’ αρνιά για προβατίνες, οι καταναλωτές έχουν πληρώσει το ρουμάνικο για… Λιβάδι Ελασσόνας, οι χονδρέμποροι έχουν παραγγείλει με τη… διαφορά τα καινούργια Porshe Cayenne, τα… βουλευτάκια έχουν εξασφαλίσει την επανεκλογή τους, οι υπουργοί την «επαναϋπουργοποίηση» τους, κι όλοι είναι ευχαριστημένοι και τραγουδούν ευτυχισμένοι:

  Λες και ήταν χθες

  λες και ήταν χθες

  που φιλάκια σου ‘δινα

  στα χείλη τα βελούδινα!

  Και δια του λόγου το αληθές:

  Αιφνιδιαστικό έλεγχο σε σφαγεία του Λαγκαδά πραγματοποίησε σήμερα το πρωί (13/4/2009) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΟΓΑΚ, εκπροσώπους κτηνοτρόφων και έναν κτηνίατρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

  Ο υφυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τόσο στα σφαγεία όσο και στο λογιστήριο των σφαγείων. Σε συνέχεια της επίσκεψής του, δήλωσε τα παρακάτω:

  «Σε συνεργασία με τους Οργανισμούς και τους Φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εντείνουμε τους ελέγχους που γίνονται στην ελληνική αγορά. Θέλω να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει η δική μας βούληση για τους ελέγχους, η οποία όμως ενισχύεται και παροτρύνεται ακόμη περισσότερο από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Το διάστημα αυτό έγιναν πολλοί και ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι, οι οποίοι θα διαρκέσουν όλη την περίοδο του Πάσχα αλλά και μετά τις εορταστικές ημέρες αφού έτσι θα καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Εδώ πρέπει να τονίσουμε την απόφαση για τη διατήρηση του Ισοζυγίου κρέατος του οποίου τον έλεγχο έχει επίσης ο ΕΛΟΓΑΚ. Οφείλω να επισημάνω πάντως ότι οι αυστηροί έλεγχοι επεκτείνονται και σε εισαγωγικά σφαγεία προκειμένου να αποκλειστούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σε σύγκριση με πέρυσι τα ποσοστά αυτά είναι σαφέστατα μειωμένα. Όπου πάντως παρατηρηθούν παρατυπίες θα είμαστε αμείλικτοι και θα επιβληθούν άμεσα, πρόστιμα.»

  Πιο επεξεργασμένη (το ξεκάρφωμα που λέγαμε…), στο ίδιο όμως πνεύμα και η ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας 29/03/2010:

   

  Εντατικοποιείται αυτή την εβδομάδα το εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων στην αγορά που εφαρμόζει εδώ και ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

   

  Οι υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον ΕΦΕΤ ελέγχουν καθημερινά σε ολόκληρη την Επικράτεια την ποιότητα των κρεάτων και ιδιαίτερα του οβελία.

   

  Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν προϊόντα και εμπορικές συμπεριφορές, που μπορεί να απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

   

  Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν ορισμένες παραβάσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάποιες μονάδες σφαγής ζώων και σημεία λιανικής πώλησης, διέθεταν στις αποθήκες – ψυγεία ποσότητες αρνιών αλλοδαπής προέλευσης χωρίς ωστόσο να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας της συγκεκριμένης χώρας.

   

  Υπενθυμίζεται ότι η σφράγιση των αρνιών είναι ευθύνη των σφαγείων, τα οποία ελέγχονται για τις διαπιστωμένες παραλήψεις.

   

  Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΡΕΚΑ (Καβάλα) και δεν έφεραν ενδείξεις.

   

  Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας Ορφανού και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων και επιβολής προστίμου στο κατάστημα λιανικής καθώς και στο σφαγείο προέλευσης.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *