Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Ώρα για αλλαγή πλεύσης

    Η ελπίδα που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με την αποστροφή που δημιουργεί στους πολίτες ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της πολιτικής, δίνουν αυτή τη φορά ευκαιρίες σε νέα καταρτισμένα και άφθαρτα πρόσωπα να πρωταγωνιστήσουν στο νέο σκηνικό που δημιουργείται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Νίκος Πουτσιάκας, που αυτές τις μέρες διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος στον διευρυμένο δήμο Τεμπών.

     

    Κύριε Πουτσιάκα καταθέσατε αίτηση για να λάβετε την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο Τεμπών, τι σας ώθησε να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία;

    Είναι γεγονός ότι βρέθηκα σε ένα μεγάλο δίλημμα όταν ανακοινώθηκε η ανοικτή διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν η άποψη που έχω υιοθετήσει, ότι δεν μπορεί μόνο να ασκούμε κριτική εκ του ασφαλούς στους εκάστοτε διοικούντες και ότι οι πολίτες οφείλουν να δραστηριοποιηθούν στο πολιτικο- αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι και να συνεισφέρουν στην αναγέννηση των συλλογικοτήτων που είναι το απόλυτο ζητούμενο σήμερα.

     

    Ποια είναι η σχέση σας με τα θέματα της αυτοδιοίκησης;

    Ασχολούμαι με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περίπου δεκαπέντε (15) χρόνια κυρίως με μια επιστημονική ιδιότητα, έχοντας εργασθεί στο Δήμο Λάρισας και στην περιφέρεια Θεσσαλίας ως υπεύθυνος υλοποίησης αναπτυξιακών Κοινοτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις και κυρίως ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου με το οποίο είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στις επιστημονικές ομάδες που ανέλαβαν την εκπόνηση των επιχειρηματικών προγραμμάτων σε Δήμους, στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης ειδικών χωροεδαφικών ενοτήτων.

     

    Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σας παράσχει την υποστήριξή του;

    Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν υπό τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, μετά το ξέσπασμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

    Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι απαιτήσεις των πολιτών είναι ξεκάθαρες, υπάρχει το αίτημα για αλλαγή πλεύσης και απαγκίστρωσης από το παρελθόν, η ηγεσία της νέας Κυβέρνησης πρεσβεύει την αλλαγή αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα γίνει με τη θέσπιση νέων διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος εν γένει.

    Σήμερα προσφέρεται η δυνατότητα στην κυβερνητική παράταξη να αποδείξει ότι αυτό που πρεσβεύει το εννοεί κάνοντάς το πράξη. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη, πρέπει να ασχοληθούν άτομα τα οποία συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και μπορούν να τις κάνουν πράξη, μέσα από συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, το νέο συλλογικό καλό που αποτελεί μονόδρομο και φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

     

    Ποια είναι η άποψη σας για τον Καλλικράτη;

    Το σχέδιο Καλλικράτης θα επιφέρει πολλές και σημαντικότατες αλλαγές και αυτό θα γίνει σε πολλά επίπεδα. Προβλέπονται νέες αρμοδιότητες οι οποίες θα ισχύσουν με την έναρξη της επόμενης θητείας, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις της Αυτοδιοίκησης με τον πολίτη. Νέες υπηρεσίες θα δίνουν την δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής των δημοτών μας και να σηματοδοτήσει μια συνολικότερη ανατροπή στο πολιτικό πεδίο.

     

    Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση που εκλεγείτε;

    Το όραμά μας είναι να καταστεί ο Δήμος μας ένας τόπος που προσφέρει ένα ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης για τους κατοίκους του, προσελκύει νέους κατοίκους και γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες,, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες δραστηριότητες ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα η επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Και επειδή ο Δήμος μας είναι κυρίως αγροτικός, η βαρύτητα θα δοθεί στην πρωτογενή παραγωγή. Στόχος μας είναι η δημιουργία υλικών και κυρίως άυλων υποδομών για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής σε όλα τα στάδια και επίπεδα, ώστε τα παραγόμενα προϊόντα να γίνουν ποιοτικά και αναγνωρίσιμα και η διαδικασία διάθεσής τους να γίνεται μέσω νέων συλλογικών δράσεων που θα διασφαλίζουν το μέγιστο περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό που έως τώρα το καρπώνονται διάφοροι ενδιάμεσοι. Η παρέμβαση θα αφορά λοιπόν όλη τη διαδικασία, την παραγωγή – τη μεταποίηση – τη διάθεση, αλλά δεν θα μείνουμε εκεί, αυτή η διαδικασία θα συνδεθεί και με τις αγροτουριστικές δραστηριότητες που σκοπεύουμε να προωθήσουμε στην περιοχή μας, δηλαδή σε μια βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης και παρέμβασης.

    Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετά τοπικά προϊόντα (η ελιά, το ακτινίδιο, το αμύγδαλο, το κρασί κ.α.) τα οποία μπορούν να αποτελέσουν «ατμομηχανή» για μια άλλη ανάπτυξη με γνώμονα την αειφορία.

    Το αμύγδαλο στον πρώην Δήμο Νέσσωνος, αφήνει τεράστια περιθώρια για κατοχύρωση της ταυτότητάς του και καθετοποίηση της παραγωγής με τρόπο που ο παραγωγός να καρπώνεται πολύ μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος. Τα ίδια ισχύουν για το ακτινίδιο στον πρώην Δήμο κάτω Ολύμπου, ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, το κρασί της Ραψάνης που είναι ΠΟΠ, την ελιά στον πρώην Δήμο Γόννων που έχει τεράστιες μεταποιητικές προοπτικές Υπάρχουν επίσης κτηνοτροφικά προϊόντα, μικρές σύγχρονες μεταποιητικές μονάδες (τυροκομία κ.α) στον πρώην Δήμο Μακρυχωρίου που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα οποία μπορούν να αποκτήσουν μια διακριτότητα που θα τα καταστήσει πιο ανταγωνιστικά και θα τους προσδώσει ιδιαίτερη υπεραξία. Τέλος στην ιστορική έδρα Αμπελακίων υπάρχουν πολιτισμικά προϊόντα και πολιτισμική υπεραξία που καθιστούν την τοπική κοινότητα συμβολικό πνεύμονα του νέου Δήμου.

     

    Who is who

    Ο Νίκος Πουτσιάκας γεννήθηκε στο Καλοχώρι Λάρισας. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία και Εθνολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, από όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλος. Από το 1993 έχει συντονίσει και οργανώσει πολυάριθμων κοινωνικών προγραμμάτων στο χώρο της Θεσσαλίας. Από το 2000, διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ από το 2005 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *