Τα εν οίκω μη εν δήμω

    Καύσωνας στα σιτηρά

    Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του σιταριού σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο πρόσφατος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και την ποιότητα των σιτηρών.

     

    Οι δυο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτερες σιτοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν από λίγες μέρες είδαν τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 oC και σε πολλές περιοχές να φτάνουν μέχρι και τους 36 oC, γεγονός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών γεωπόνων αναμένεται να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση του καρπού εις βάρος των αποδόσεων και της ποιότητας. Άλλωστε, η είδηση αυτή προκάλεσε μέσα σε μια μέρα αύξηση κατά 9 ευρώ τον τόνο στις αγορές αυτών των χωρών.

    Η άνοδος αυτή στις τιμές στηρίζεται και από τις μειωμένες σπορές ανοιξιάτικου σιταριού στον Καναδά, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο σποράς, ενώ και η παραγωγή της Ρωσίας, σύμφωνα με γκρουπ αναλυτών, αναμένεται κατά 17% μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μείωση της παραγωγής αναμένεται και στην Αυστραλία, την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα σε σιτάρι παγκοσμίως, καθώς αυτή την περίοδο όπου εκεί είναι χειμώνας (καθώς βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο), οι βροχοπτώσεις είναι οι μικρότερες των τελευταίων χρόνων κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη των σιτηρών και κατ’ επέκταση τις συνολικές αποδόσεις.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *